ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ηράκλειο, 12/05/2014

Η διεθνούς φήμης Σολίστ Κιθάρας Έλενα Παπανδρέου, θα δώσει ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015. 
 

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Βιογραφικό σημείωμα) 
   
Η Έλενα Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου 1966. Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη (με τον οποίο πήρε το δίπλωμά της το 1985 από το Εθνικό Ωδείο με Αριστείο) και με τον Oscar Ghiglia. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου, σπούδασε για ένα χρόνο με τον Gordon Crosskey στο Royal Northern College of Music της Αγγλίας, απ' όπου πήρε το Diploma in Advanced Studies in Musical Performance το 1986. Έπαιξε επίσης σε σεμινάρια των Alirio Diaz, Julian Bream, Leo Brouwer και Ruggero Chiesa.Έχει κερδίσει το Πρώτο Βραβείο σε τρεις Διεθνείς Διαγωνισμούς, "Μαρία Κάλλας" (Αθήνα), "Gargnano" (Ιταλία), "Alesssandria" (Ιταλία) και το Δεύτερο Βραβείο στο Διαγωνισμό του Guitar Foundation of America. Στον ίδιο διαγωνισμό της απονεμήθηκε και το Βραβείο "NAXOS", που της έδωσε την ευκαιρία να ηχογραφήσει για την ομώνυμη εταιρία δύο CD. Από το 2001 συνεργάζεται με την Σουηδική εταιρία BIS με την οποία ήδη ηχογράφησε τρία CD με έργα Nikita Koshkin και Roland Dyens, ενώ στο ενεργητικό της έχει και άλλους πέντε προσωπικούς δίσκους. To 1992 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο "Σπύρου Μοτσενίγου", μια ξεχωριστή διάκριση που απονέμεται σε έναν σημαντικό μουσικό ερμηνευτή κάθε δύο χρόνια.


  Η Έλενα Παπανδρέου έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βενεζουέλα, το Πουέρτο Ρίκο, την Βραζιλία, το Μεξικό, την Κολομβία, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος "Rising Stars" του "Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιθουσών Συναυλιών", έδωσε ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης, Vienna Musikverein, Koelner Philharmonie, Birmingham Symphony Hall και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης έχει παίξει στην αίθουσα Tchaikovsky της Μόσχας και στο Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου. Παίζει συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1998 έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall (Weill Hall) της Νέας Υόρκης.


Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς μουσικούς, μεταξύ άλλων τους κιθαριστές Oscar Ghiglia, Alirio Diaz, Roland Dyens, Nikita Koshkin, Βαγγέλη Μπουντούνη, τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και τον βιολοντσελίστα Leonid Gorokhov. Έχει παίξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Πάτρας, την Ορχήστρα της Alessandria στην Ιταλία, την Ορχήστρα Δωματίου της Κωνσταντινούπολης, τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου και την ορχήστρα ESMDM του Monterrey στο Μεξικό. Ρεσιτάλ της έχουν ηχογραφηθεί από την Ελληνική Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο, το Radio France, την Deutsche Welle και την Τουρκική Τηλεόραση.


Η Έλενα Παπανδρέου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Από το 2007 διδάσκει μαζί με τον Oscar Ghiglia στα καλοκαιρινά σεμινάρια "Incontri Chitarristici di Gargnano" της Ιταλίας.


Έργα τους της έχουν αφιερώσει ο Roland Dyens, ο Nikita Koshkin (μεταξύ άλλων, ένα κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα), ο Νίκος Μαμαγκάκης (μεταξύ άλλων, ένα κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα), ο Βαγγέλης Μπουντούνης, ο Γιώργος Κουμεντάκης, και ο Δημήτρης Νικολάου.


Για τις ερμηνείες της έχει αποσπάσει επαινετικά σχόλια από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής και ενθουσιώδεις κριτικές στον Τύπο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Leo Brouwer είπε γι' αυτήν: "Αν θέλετε ν' ακούσετε μουσική ερμηνεία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, με ποιητική τελειότητα, τότε πρέπει ν' ακούσετε την Έλενα Παπανδρέου." Η Washington Post τη χαρακτήρισε "ποιήτρια της κιθάρας" και η εφημερίδα Τα Νέα έγραψε γι' αυτήν: "Τώρα βλέπουμε την Έλενα Παπανδρέου ανάμεσα στους πολύ μεγάλους ερμηνευτές. H κριτική σιωπά ... όταν αρχίζει η Mουσική."

 

 

 
ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
 
Η Έλενα Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη και με τον Oscar Ghiglia. Το 1985 πήρε το δίπλωμά της από το Εθνικό Ωδείο με Αριστείο. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου σπούδασε με τον Gordon Crosskey στο Royal Northern College of Music της Αγγλίας, απ' όπου πήρε το Diploma in Advanced Studies in Musical Performance το 1986. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους Alirio Diaz, Julian Bream, Leo Brouwer και Ruggero Chiesa.


Έχει κερδίσει το Πρώτο Βραβείο σε τρεις Διεθνείς Διαγωνισμούς, "Μαρία Κάλλας" (Αθήνα), "Gargnano" (Ιταλία), "Alesssandria" (Ιταλία) και το Δεύτερο Βραβείο καθώς και το Βραβείο "NAXOS" στο Διαγωνισμό του Guitar Foundation of America. Έχει ηχογραφήσει 10 δίσκους (BIS, NAXOS, ΣΕΙΡΙΟΣ, ΑΚΤΗ, LYRA). To 1992 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο "Σπύρου Μοτσενίγου".


Η Έλενα Παπανδρέου έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βενεζουέλα, το Πουέρτο Ρίκο, την Κολομβία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος "Rising Stars" του "Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιθουσών Συναυλιών", έδωσε ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης, Vienna Musikverein, Koelner Philharmonie, Birmingham Symphony Hall και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης έχει παίξει στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στην αίθουσα Tchaikovsky της Μόσχας και στο Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου.


Έχει παίξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα της Πάτρας, την Ορχήστρα Δωματίου της Κωνσταντινούπολης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βουκουρεστίου, την Ορχήστρα ESMDM στο Monterrey του Μεξικού και την Ορχήστρα της Alessandria στην Ιταλία.


Η Έλενα Παπανδρέου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Επιστροφή στις ανακοινώσεις