ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Ηράκλειο, 28/11/2017
Το "Ωδείο των χρωμάτων" ως χορηγός αυτή τη φορά, πραγματοποιεί ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ / ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ με 3 εκλεκτούς καλεσμένους: η Καίτη Κουλλιά θα παρουσιάσει Αιγαιοπελαγίτικο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ο Κυριάκος Γκουβέντας θα δείξει ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΙΟΛΙ, ενώ ο Βασίλης Σμάνης θα δείξει νησιώτικο ΛΑΟΥΤΟ. Τα ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου το πρωΐ 11:30 - 14:00 στο "Ωδείο των χρωμάτων".Λίγα λόγια για τους καλεσμένους μας:
ΚΑΙΤΗ ΚΟΥΛΛΙΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Η Καίτη Κουλλιά, καταξιωμένη τραγουδίστρια του Αιγαιοπελαγίτικου παραδοσιακού τραγουδιού θα μας ξεναγήσει στα τραγούδια των Δωδεκανήσων. Βασικός άξονας του σεμιναρίου θα είναι το ρεπερτόριο της Καλύμνου, τόπος από τον οποίο κατάγεται η Καίτη Κουλλιά. Το σεμινάριο θα είναι μια βιωματική ανακάλυψη των μουσικών δρόμων των Δωδεκανήσων και εμβάθυνση στα κοινά στοιχεία των γύρω περιοχών.
Βιογραφικό
Η Καίτη Κουλλιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Σπούδασε νηπιαγωγός
στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα πρώτα χρόνια
διαμονής της στην Αθήνα, εντάχθηκε στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου και μ'
αυτό συμμετείχε σε αρκετές μουσικές παραστάσεις όπου διακρίθηκε και τιμήθηκε
με υποτροφία.
Ακολουθούν συνεργασίες με τους Γιάννη Βόγλη σε μουσικό-θεατρικές
παραστάσεις, Μαρίζα Κωχ, Χρόνη Αηδονίδη, Γιώργο Νταλάρα, Λαυρέντη
Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Τσιαμούλη, Ορφέα Περίδη, Δήμητρα
Γαλάνη, Γλυκερία κ.α σε εμφανίσεις και συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία,
Γαλλία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία.
Το 2001 τιμήθηκε με το 3ο βραβείο στο φεστιβάλ Παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
Συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Charles Darwin στην Αυστραλία και
συμμετέχει στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, στα πλαίσια μαθημάτων ελληνικής
γλώσσας και πολιτισμού, που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα και
παρακολουθούνται από φοιτητές/τριες σε τμήματα Ελληνικών Σπουδών σε
Πανεπιστήμια της Αυστραλίας.
Από το 2004 φοιτά στο Εθνικό Ωδείο, στη Σχολή του Σύγχρονου Ελληνικού
Τραγουδιού.
Από το 2010 παρουσιάζει παιδικές παραστάσεις σε σχολεία, όπως τα έργα ''Μουσική Ροδιά'' και ''Τραγούδια απ’ το Βυθό'', τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως εκπαιδευτικά προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας.
Το 2013 εμφανίζεται με την ορχήστρα ''Μίκη Θεοδωράκη'' μαζί με τους Χρήστο Τσιαμούλη, Κώστα Μακεδόνα, Βασίλη Λέκκα και Λάκη Χαλκιά. Επίσης έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Έχει στο ενεργητικό της 7 προσωπικούς δίσκους, καθώς και πολλές συμμετοχές σε
παραγωγές άλλων δημιουργών.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ
Ο Κυριάκος Γκουβέντας θα παρουσιάσει τη σχέση κλασσικού και παραδοσιακού βιολιού, τις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις τεχνικές παιξίματος, ερμηνείας και προσέγγισης του μουσικού και εκφραστικού ύφους. Ένα βασικό εργαλείο μελέτης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων στο βιολί σήμερα, που πηγάζει από την μελέτη και αντιπαραβολή των δυο διαφορετικών μουσικών κόσμων. Ταυτόχρονα θα εξερευνήσει το Δωδεκανησιακό ιδιαίτερο μουσικό χρώμα μέσα από την συνεργασία με την Καίτη Κουλλιά στο τραγούδι και τον Βασίλη Σμάνη στο λαούτο.
Βιογραφικό
Ο Κυριάκος Γκουβέντας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966 καί ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία δώδεκα χρονών στο ΩΔΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, στην τάξη του ΦΑΝΗ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ, απ’ όπου απεφοίτησε το 1991, με δίπλωμα «ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ».
Στη διάρκεια των σπουδών, πήρε το «ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΑΣ» καί το L.R.M.S. της ROYAL ACADEMY OF MUSIC του Λονδίνου.
Παράλληλα με τις σπουδές στο Ωδείο, αφού μεγάλωσε σε οικογενειακό μουσικό περιβάλλον, άρχισε να ασχολείται συστηματικά με όλα τα είδη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: «Παραδοσιακή», «Λαϊκή», «Έντεχνη», «Ρεμπέτικο», «Ρετρό».
Αυτό είχε σαν συνέπεια να ξεκινήσει από την ηλικία των 15 χρονών , τήν ημιεπαγγελματική του ενασχόληση με διάφορα μουσικά σχήματα της πόλης, αποκτώντας ρεπερτόριο και πείρα στην ερμηνεία των διαφόρων στυλ (ύφος).
Άρχισε να διδάσκει το 1989, στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, πριν την αποφοίτησή του σ’ αυτό, καθώς καί ΩΔΕΙΟ του ΚΩΣΤΑ ΜΑΤΣΙΓΚΟΥ, στη ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και στο ΩΔΕΙΟ του ΛΑΖΑΡΟΥ ΔΕΛΗΔΗΜΟΥ, συμπληρώνοντας τη δεκαετή προϋπηρεσία που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, για να ονομάζεται καθηγητής.
Τα τελευταία δύο χρόνια δίδαξε στο Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ στη ΣΧΟΛΗ ΛΑΪΚΗΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΡΤΑΣ.
Συνεργάστηκε κατά καιρούς με όλους τους ευαίσθητους δέκτες, παράγοντες, φορείς, λειτουργούς της ΛΑΪΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ και γενικώτερα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, αρχικά στόν ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καί στη συνέχεια σε όλη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, αλλά και στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, πραγματοποιώντας αμέτρητα ταξίδια, επαφές παρουσιάσεις και συναυλίες, γιά περισσότερα από 20 χρόνια.
Αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς και αδιάλειπτης έρευνας είναι η συμμετοχή του, σε παραπάνω από 150 δίσκους μακράς διαρκείας, δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές, εκατοντάδες συναυλίες, σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ, αλλά και στις ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΟΥΣ, στο διάστημα των είκοσι ετών της δημόσιας ακαταπόνητης, συνεχούς, μουσικής καί πολιτιστικής δραστηριότητάς του.
Απόρροια όλων αυτών, είναι ένα συγκεκριμένο σύστημα ιδεών, με το οποίο επεξεργάζεται καθολικά, ψυχή τε και σώματι, την παραδιδόμενη πληροφορία από την πολιτιστική πηγή και την προσφέρει πλουσιοπάροχα στον αποδέκτη.
Με την συστηματική, διδακτική και εκτελεστική κατάθεση του σε υψηλό επίπεδο, του δίδεται διαρκώς η ευκαιρία να διατυπώσει, να διδάξει και να καταθέσει σε μεγάλα αλλά και μικρά ορχηστρικά σύνολα. Μαθητές τον πλησιάζουν, για σπουδές, με στόχο την διαμόρφωση του εκτελεστικού τους ύφους, την εξέλιξή τους και την κατανόηση του εντελώς διαφορετικού κόσμου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
Η συνεχής ωρίμανσή του και κατά το περιεχόμενο τής ύλης, αλλά καί κατά την συστηματική της διδασκαλίας της, μέσα στον δύσβατο γιά άλλους κόσμο της μουσικής μας, απετέλεσε τον κύριο λόγο, για τον οποίο του ζητήθηκε από το LONDON UNIVERSITY, συγκεκριμένα από την σχολή S.O.A.S. (Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Μουσικών Σπουδών), να διδάξει σε σεμινάριο και εργαστήριο, το εξειδικευμένο θέμα που χειρίζεται με εξαιρετική επιστημονική και καλλιτεχνική προσέγγιση. Απεδέχθη την πρόσκληση και δίδαξε καθώς και συμμετείχε στην συναυλία GENIOUS OF THE VIOLIN, μεταξύ εξαιρετικών βιολιστών από όλον τόν κόσμο, ως ιδανικός εκπρόσωπος της Ελληνικής εκφραστικής ιδιοτυπίας και της παράδοσης του βιολιού στη χώρα μας. Δίδαξε επίσης στο φεστιβάλ βιολιού τού ILE DE FRANCE, στο Παρίσι., όπου συμμετείχε σαν εκτελεστής .
Στην εικοσαετή του μέχρι σήμερα δράση, συνεργάζεται με τους συνθέτες:
Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταμάτη Σπανουδάκη, Χρήστο Νικολόπουλο, Νίκο Κηπουργό, Νίκο Τάτση, Γιώργο Καζαντζή.
Συνεργάζεται με τους τραγουδοποιούς: Διονύση Σαββόπουλο, Σωκράτη Μάλαμα, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή Θαλασσινό, Βαγγέλη Καζούλη, Μανώλη Φάμελο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη.
Συνεργάζεται με τους τραγουδιστές: Γιώργο Νταλάρα, Δήμητρα Γαλάνη, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελένη Βιτάλη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γλυκερία, Μαριώ Κωνσταντινίδου, Αγάθωνα Ιακωβίδη, Μπάμπη Γκολέ, Μπάμπη Τσέρτο, Δημήτρη Κοντογιάννη, Γιάννη Κότσιρα, Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνη Ρέμο, Κατερίνα Κόρου, Πέτρο Γαϊτάνο, Μελίνα Κανά, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Λιζέττα Καλημέρη, Λάκη Χαλκιά, Βασίλη Λέκκα.
Επίσης με τους κορυφαίους τραγουδιστές και μουσικούς, που αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα μουσικά χρώματα από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας.
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Δόμνα Σαμίου, Χρήστος Τσιαμούλης.
ΘΡΑΚΗ: Χρόνης Αηδονίδης, Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νίτσα Τσίτρα, Ξανθίππη Καραθανάση, Κουφογιάγκος, Χάλκινα της Γουμένισσας, οικογένεια Γευγελήδων, οικογένεια Ρούμηδων, οικογένεια Σέρκων, οικογένεια Παζαρέντσηδων
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ: Βασίλης Σερμπέζης, Μπόνιας, Νάκας, Γιαννακός
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Χρυσόστομος Μητροπάνος, Κυριάκος Κωστούλας.
ΗΠΕΙΡΟΣ: Μπέλλος, Κιτσάκης, Σιάτρας, Κυρίτσης, Πετρολούκας – Χαλκιάς, Γρηγόρης Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης, Κώστας Φιλιππίδης, Χρήστος Ζώτος.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ: Φιλιώ Πυργάκη, Τασία Βέρρα, Γιάννης Βασιλόπουλος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος
ΚΡΗΤΗ: Μάνος Μουντάκης, Μιχάλης Μανιάς.
ΚΥΠΡΟΣ: Χρήστος Σίκκης.
ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ: Δικαία Χατζηδάκη, Καραντάνης, Κουλιανός.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ελένη Κονιτοπούλου – Λεγάκη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ: Νίκος Καλαϊτζής (Μπιταγιάλας), Σόλων Λέκκας, Κυριάκος Στεργίου, Ρόδανος, Αναγνωστήριο της Αγιάσσου Λέσβου, Στρατής Ράλλης, Φυσσερά της Μυτιλήνης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΜΑΝΗΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥΤΟΥ
Ο Βασίλης Σμάνης θα παρουσιάσει το παραδοσιακό λαούτο στον ελλαδικό χώρο. Το σεμινάριο θα περιέχει τρεις βασικούς άξονες: α) Μετρική – Ρυθμοποιεία, β) Μουσικά Γένη – Ήχοι – Μακάμια, και γ) Ρυθμική και Αρμονική συνοδεία.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στο χωριό Λεύκα (Μικρή Παλούκοβα) της ορεινής Ναυπακτίας το 1954. Από μικρός μπήκε στο χώρο της εκκλησιαστικής μουσικής, μιας και ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν ιερείς. Γνώρισε βιωματικά τη ζωή της υπαίθρου. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο διάστημα των σπουδών του εργάστηκε ως εμπειροτέχνης μουσικός και οργανοποιός (κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο). Αργότερα σπούδασε ελληνική μουσική κοντά στον Σίμωνα Καρά και πήρε δίπλωμα με «Άριστα» από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Νικήτας ο νέος» της Ι. Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (τάξη Ιωάννη Παπαχρόνη). Δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στη Σχολή του «Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» του Σ. Καρά, στο «Ίδρυμα Ζήση», στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» κ.α.
Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΕΠΘ είτε ως επιμορφωτής μουσικής της Μ.Ε. (π.χ. «Η καλλιτεχνική παιδεία στο Σχολικό χώρο. Αναγκαιότητα-προοπτικές». Κολλέγιο Αθηνών, 2004) είτε ως συνεργάτης σε διοργάνωση εκπαιδευτικών συναυλιών με την ορχήστρα «ΚΑΜΕΡΑΤΑ», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών («Για μια παιδεία με όραμα», Σχ. Έτος 2003-2004).
Έχει μελετήσει σε βάθος το δημοτικό τραγούδι και την οργανοχρησία των παραδοσιακών οργάνων μέσα από το πλούσιο αρχείο των ηχογραφήσεων του γραμμοφώνου που διαθέτει αφ’ ενός, αλλά και από επιτόπιες καταγραφές δικές του και συνεργατών του.
Συνεργάστηκε ως τραγουδιστής και μουσικός με πολλούς επιφανείς του χώρου της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής σε δίσκους LP ΚΑΙ CDs και έκανε πολλές παρουσίες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 500 συναυλίες στην Ελλάδα καθώς και στην Ευρώπη και την Αμερική. Έχει επιμεληθεί μουσικές εκδόσεις συλλογών με παραδοσιακά τραγούδια, κάλαντα κ.λπ.
Είναι τελειόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγητής Χημείας στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών.